GRRRRRRRRRRRRRRRR!

02.02.2016 08:44

TO JE NEMOŽNÝ! HNED DRUHEJ DEN SI V DRUHÝM POLOLETÍ ZKAZÍM DOCHÁZKU! GRRRRRRR!

A ještě k tomu mám šíleně suchej kašel a pořád kýchám. Beru léky, piju čaj, píšu článek, starám se o moje dva psy, dívám se na MNAU tv takže mám co dělat ale momentálně jsem doma sama protože máma je na jednání, táta se někam vypařil, jeden brácha je ve škole, jeden ve školce, a tak si to tady musím zařizovat sama. A moc vám doporučuju MNAU tv protože je to tak roztomilý a nesmírně vtipný, protože tam nejsou jenom kočky ale třeba papoušek co podává ovladač od televize nebo štěně co obíhá jedno batole a líže ho a nakonec mu skočí na hlavu. Každopádně je to moc zábavnej kanál. Sakra! Zrovna jsem si naměřila třicet devět celých tři. KAŽDOPÁDNĚ můžu věřit tátovi že je chřipková epidemie. Tady je wiki.

Existují 3 základní typy chřipkových virů:

  • Chřipkové viry A infikující savce a ptáky
  • Chřipkové viry B infikující převážně jen lidi (ale například i fretky)
  • Chřipkové viry C infikující lidi a prasata

Typ A chřipkového viru je typ nejvíc způsobující epidemie a pandemie. Je to proto, že chřipkové viry A mohou podstoupit výraznou antigenovou změnu a jednak najít nový imunitní cíl u citlivých lidí, jednak svou změnou zcela znehodnotit imunizaci předchozími infekcemi (takže se opět šíří jako v panenské populaci). Populace je obvykle víc odolná proti chřipkám typu B a C, protože tyto typy nemají takovou schopnost mutací a rekombinací a případný antigenový posun je obvykle nepatrný. To má též za následek, že člověk s nenarušeným imunitním systémem zpravidla může onemocnět viry typu B či C jen jednou za život.

Chřipkové viry typu A mohou být dál klasifikovány podle virových obalových glykoproteinů - hemaglutininu (zkratka HA nebo H) a neuraminidázy (zkratka NA nebo N), které jsou základní pro životní cyklus viru. 16 podtypů H a 9 podtypů N bylo identifikováno pro chřipkový vir typu A. Jen 1 podtyp H a 1 podtyp N byly identifikovány pro chřipkový vir typu B. V současnosti jsou nejrozšířenější antigenové varianty chřipkového viru typu A variace H1N1 a H3N2.

Existují ještě další variace a proto specifické chřipkové kmenové oddíly jsou identifikovány standardním názvoslovím specifikujícím typ viru, geografickou polohu prvního výskytu viru, rok izolování, pořadové číslo izolování, a subtypy HA a NA (např. názvy A/Moscow/10/99 (H3N2) a B/Hongkong/330/2001)

 

Chřipka

 
 
Chřipka
Chřipkový A virus
Chřipkový A virus
Klasifikace
MKN-10 J10.J11.

Chřipka je nakažlivá nemoc způsobena RNA virem z čeledě Orthomyxoviridae. Velikost tohoto viru je průměrně 80 nm. Rychle se šíří světem v sezónních epidemiích, se značnými ekonomickými náklady kvůli výdajům na zdravotní péči a ztrátě produktivity. Primární genetické změny ve viru způsobily ve 20. století 3 chřipkové epidemie, nebo dokonce pandemie, kterým podlehly milióny lidí.

Anglický název chřipky - influenza (zkracováno na flu) pochází ze staré lékařské víry v nepříznivé astrologické vlivy - influencesjako příčiny nemoci.